Zuiver goud (Au) is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk te verwerken tot een juweel. Om het goud harder te maken worden er andere metalen toegevoegd zoals zilver, nikkel of koper. Zo ontstaan de goudlegeringen.
In Europa wordt de hoeveelheid zuiver goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendsten of karaat. Zo heeft zuiver goud, gekend als het 24 karaats goud, een waarde van 1000 duizendsten. 18 karaats goud dat voor 3/4 deel uit zuiver goud bestaat, heeft een waarde van 750 duizendsten. Aan de verschillende bijmetalen ontleent goud haar kleurnuances. Roodgoud ontstaat door de toevoeging van koper; witgoud door de toevoeging van nikkel of palladium.
Al meer dan zes eeuwen worden er op zilveren, gouden en platina voorwerpen keurtekens aangebracht. Deze keurtekens behoren tot een van de oudste vormen van consumentenbescherming.
- 14 karaat (585/1000)
- 18 karaat (750/1000)
- 20 karaat (833/1000)
- 22 karaat (916/1000)
Metallisch goud is zacht en heeft een gele, blinkende kleur. Het is roestvrij en wordt ook wel eens ‘de koning der metalen’ genoemd. Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In Egyptische hiërogliefen van de 26
e eeuw v. Chr wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20
e eeuw na Chr. werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten.
In de oudheid was goud niet alleen bekend als waardevol, maar ging er ook magie van uit en stond het symbool voor zuiverheid. Alchemisten zijn lange tijd op zoek geweest naar de Steen der Wijzen, om andere materialen te transformeren in goud. Dat zij daar nooit in zijn geslaagd, is vanuit de huidige inzichten over de opbouw van atomen goed te verklaren.
In de 19
e eeuw zijn er vooral in de Verenigde Staten en Australië veel goudbronnen ontdekt, hetgeen de
goldrushes, of goudkoorts tot gevolg had. Het symbool van goud
Au is de afkorting van het Latijnse
aurum.
Goud zal altijd goud blijven. het vergaat niet, het oxydeert niet en het behoudt zijn glans. Het is makkelijk te buigen en te vervormen. Goud is daarom ideaal voor het maken van juwelen. Een blokje goud van 1 gram kan worden geplet en gewalst tot een plaat bladgoud met een oppervlakte van 1 vierkante meter. In de achttiende en negentiende eeuw werden in Europa de eerste machines gebruikt voor het verwerken van goud. Goud kwam zo binnen het bereik van een groter deel van de bevolking
Goud symboliseert door zijn onvergankelijkheid de band tussen twee mensen. Het is dan ook geen wonder dat goud al sinds de tweede eeuw van onze jaartelling verwerkt wordt in trouwringen.
bronnen : http://nl.wikipedia.org/wiki/Goud